Alkol içkilere kişinin tutkunluk derecesinde bağlı olması durumuna alkolizm / alkol bağımlılığı denir. Alkolizm sorunu olan kişi ise alkolik olarak tanımlanır. Alkolik, alkolün kendisine zararlı olduğunu bildiği halde içmekten kendini alamayan kişidir.

Alkol Bağımlılığı Belirtileri

Entoksikasyon (zehirlenme) veya istenen etkiyi sağlamak için belirgin olarak artmış miktarda alkol kullanma ihtiyacı.

Sürekli olarak aynı miktarda alkol kullanımı ile belirgin olarak azalmış etki sağlaması

Alkole özgü yoksunluk sendromu.

Yoksunluk belirtilerinden kurtulmak veya kaçınmak için alkol alımı.

Alkol kullanımını bırakmak veya kontrol altına almak için devamlı bir isteğin ya da boşa çıkan çabaların olması.

Alkolizmin Tedavi Şekline Danışanın Tercihleri Yön Verir

Tedavinin başarıya ulaşmasındaki en büyük engel danışanın, meselenin ciddiyetini inkar etmesi ve içki içmeyi sürdürme isteğidir. Danışanın tedaviyi kabul etme aşamasından önce, içki içmeyi kontrol edemediği durumların ve alkolizmin komplikasyonları ile tekrar yüzleştirilmesi gereklidir.

Kontrollü içmeyi başarabilen danışan sayısı yok denecek kadar az olduğu için; tedavinin temel amacı, danışanın içkiyi tamamen bırakmasıdır.

Tedavi gören danışan alkol alımını sürdürüyorsa (genellikle kendine güvenerek aşırı içme şeklinde) alkol alımını kontrol edebilecek gibi gözükmüyor demektir.

Antebüs ile alkollü bırakma sürecinde alkoliklerin çabaları desteklenir. Danışanın bazı rahatsızlıkları karşı ilaca ihtiyacı olmamasına rağmen, ilacı alma konusundaki isteksizlik olumlu gidişata işaret eder.

Danışanın ailesi önemli bir destek olabilir veya gizli ya da açıkça danışanın alkol içimini sürdürmesini teşvik edebilir. Bazen içmeyi sürdürdüğü sürece onunla kalamayacağını belirten eşi; danışanın alkolü bırakma denemesine girmesi için tek başına yeterli bir güç oluşturabilir.

Psikoterapi vb. tedaviler çözümlenmemiş emosyonel sorunlarının alkol alımını motive ettiğini düşündüren danışanlarda uygulanır.

Danışan alkolizm için orijinal bir tedavi programını görmeyi reddediyorsa, hekim danışanla ilişkisini kesmemeli, tedaviyi kabul edeceği bir psikososyal krizi beklemelidir.

SONUÇ

Alkol bağımlılarına karşı tedavide başarı kazanmak için alkolizmi önleyen, alkolizme giden yolu tıkayan, alkolle mücadeleyi temel kabul eden tedbirler önem kazanmaktadır. Bu şekilde alkolikler azalır, fertler de, toplum da rahatlama imkanına kavuşurlar.