Sigara, puro, nargile vb. tütün ürünlerinde bulunan ve 4000’ den fazla kimyasal madde içeren nikotin, beyinde zarara sebep olan bir maddedir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içerir.

Yol Açtığı Sağlık Sorunları

Kalp damarlarında tıkanıklık,

Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları,

Beyin damarlarında tıkanma ve  buna bağlı felç,

Ayak ve bacak damarlarında tıkanma,

Midede gastrit, ülser ve mide kanseri,

Ciltte sararma, kırışıklık cilt kanseri,

Ağız kokusu ve dişlerde sararma,

Gebelikte sigara ya da tütün kullanımı; erken doğuma, bebek ölümüne, düşüğe, doğum ağrılarına neden olmaktadır.

 

Sigara içenlerde

Akciğer kanseri olma riski 22 kat,

Mesane kanseri riski iki kat,

Bronşit riski 10 kat,

Kalp hastası olma olasılığı 3 kat,

Kalp krizi riski 1-4 kat,

Prostat kanseri riski 2 kat artmaktadır.

Şu anda dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerden birisi ve hatta ilki sigaradır. Sigara, sadece kullanan kişiyi değil, toplumun tamamını etkileyen, çok önemli bir psikososyal sorundur. Bugünkü duruma bakıldığında şu anki kullanım durumu değişmezse, istatistikler 2020’ de 1 milyona yakın kişinin sigara kullanımına bağlı hastalıklardan öleceğini ve ölümlerin %70’ inin gelişmekte olan ülkelerde meydana geleceğini gösteriyor.

Dünyada 1,1 milyar sigara tiryakisi var ve bu sayı yetişkin nüfusun 1/3’ ünü oluşturuyor. Sigaradan her yıl 4,9 milyon kişi ölüyor, bu da günde 328 kişi demektir.

Her yıl 35 milyon insan sigarayı bırakmaya teşebbüs etmektedir. Ancak çoğu bırakma çabasından birkaç gün sonra yediden sigara kullanmaya başlamaktadır.

Günde yaklaşık yarım paket içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor demektir.

Bağımlılık yapma potansiyeli çok güçlüdür ve bırakmak çok zordur. Yağ dokusunda biriktiğinden sigara bırakıldıktan sonra da vücuttan atılması çok uzun sürer.

Doğal bir şekilde oluşan renksiz bir sıvı olan nikotin, yakıldığı zaman kahverengiye dönüşür ve havayla karıştığında da tütün kokusunu kazanır. Genellikle ince bir kağıt içine konup sarılarak içilir. 1800’ lerin başlarında tanımlanan ve yoğun bir şekilde üzerinde çalışılan nikotin, beyin ve vücut üzerinde, bir kısmı da tespit edilemeyen karmaşık bir takım etkileri vardır. Marketlerde satılan sigaralar 10 mg. Veya daha fazla nikotin içermektedir.

Çocuğunuz Kullanıyorsa

Sigara içerken yakaladığınızda zarar vermeden sadece elindeki paketi alın ve sigara içilmemesi ile ilgili ev ya da okul kurallarını hatırlatın. Sigara ile her yakaladığınızda aynı tepkiyi verin.

Evde ya da okulda sigara içilmeyeceğini bildirin. Ev içi kurallara olarak siz de uyun, okulda çocuklar sizi sigara ile görmemeli

Nasihat dilini kullanmadan sigaranın etkileri hakkında konuşun. Doğru bilgileri öğrenmesini sağlayın.

Sınıf içindeki konuşmalarınız ona değil, üçünce şahsa yönelik olsun.

Sınıf içinde sigara ve etkileri başlıklı bir tartışma düzenleyin.

Sigara kokan odasını toplamayacağınızı ya da eşyalarını temizlemeyeceğinizi bildirin.