freedom-2021-08-29-01-13-42-utc

Madde bağımlılarına kapılarını açan Bağımsız Yaşam Derneği, müthiş bir sosyal sorumluluk başarısına imza attı. 600 bağımlı, manevi değerler eğitimiyle yeni bir hayata “merhaba” dedi
İstanbul Bağcılar’da uyuşturucu bağımlılarını hayata kazandırmak amacıyla 8 yıl önce kurulan Bağımsız Yaşam Derneği (BAYDER) müthiş bir sosyal sorumluluk başarısına imza atıyor. Psikologlar hem ailelere hem de madde bağımlılarına terapi uygularken, madde bağımlıları aldıkları manevi değerler eğitimiyle yeni bir yaşama kapı aralıyor. Birçoğu namaza başladı. Ücretsiz, ilaçsız tedavi yöntemiyle tam 600 bağımlı hayata döndü. Üstelik uyuşturucu illetinden kurtulan bazı bağımlılar, 200’e yakın gönüllüsü bulunan dernekte danışmanlık bile yapmaya başladı. Dernek Başkan Yardımcısı Regaip Bostan çalışmalarını, uyuşturucudan kurtulanlar ise hikâyelerini SABAH’la paylaştı:

ÜCRETSİZ, İLAÇSIZ TEDAVİ
Regaip Bostan: “Psikologlar hem aile hem de bireylere terapi yapıyor. Manevi değerler eğitimi de veriliyor. Birçok madde bağımlısı bu dersler sonrasında namaza başladı. Bağımlılara ücretsiz, ilaçsız bir şekilde tedavi uygulanıyor. 3 ila 5 ay süren eğitimler sonrasında uyuşturucudan kurtulan bireylerden bazıları dernekte gönüllü oluyor. Şu an için 200’e yakın gönüllü var. Exuser’lar yani eski bağımlılar sahadan geldiler, burada iyileştiler. Namaz nasıl kılınır, oruç nasıl tutulur gibi bilgiler veriliyor. Kur’an-ı Kerim öğretiliyor. Örneğin Almanya’dan tedavi için gelen bir arkadaşımız 5 günde bir hatim okuyor, haftada iki üç kitap bitiriyor. Başvuranların yaşları 15 ila 40 arası. 6 ay ilaçsız bir şekilde ayık kalma oranı yüzde 70. Arkadaşlara iş bulmaya da çalışıyoruz. Bağışlarla ayakta duruyoruz. Bugüne kadar 600 kişiyi uyuşturucudan kurtardık. Yeniden hayata kazandırıyoruz. Aileler de memnun oluyor.”

KURTULDU, KİTAP YAZMAYA BAŞLADI
Exuser eğitim hocası Yücel Kuran (39) 18 yaşında arkadaş ortamında uyuşturucuya başladı. 17 yıl boyunca kullandığı uyuşturucu hayatını alt üst etti. Eşini, ailesini kaybetti. Kurduğu turizm şirketini batırdı. Her şeyini uyuşturucuya yatırdı. Zenginlikten parasızlığa düşünce sokakta yaşamaya başladı. Danışan kafeteryasından, ‘köpeğime topluyorum’ diyerek aldığı ekmeklerle açlığını giderdi. İki yıl sokaklarda, metrobüste yaşadı. Uyuyakaldığı bir gün elinde derneğin kartvizitini gördü. O kartvizit hayatını değiştirdi. Yaşadıklarını özetle şöyle anlatıyor: “Psikolog, sosyolog, manevi değerler hocalarından eğitimler aldım, uyuşturucu detoksu yapıldı. Kitap okumaya başladım. ‘Ben de yazabilirim’ diyerek ‘Beynimdeki Düşman’ adlı, hikâyemi anlatan kitap yazdım. Gazetede köşe yazarlığı yapıyorum, tiyatro oyunları yazıyorum. Anne ve babamla görüşmeye başladım. Yeniden evlendim, yaşamım düzeldi. Dernekte bağımlılık danışmanlığı yapıyorum.”

‘ALLAH AŞKINI FARK ETTİM’
Cankat Gülsu (24) 13 yaşında uyuşturucuya başladı. Basketbol antrenörlüğünü bırakmak zorunda kaldı. Kendi deyimiyle, ‘insanlıktan çıkmıştı.’ Hayatı altüst oldu. Evden kaçıyor, her defasında parası bitince dönüyordu. Cankat Gülsu, “Artık dipteydim, çarem yoktu. Annem dernekten haberdar olmuş ve bana da ‘gidelim evladım’ dedi. 3 aydır dernekte misafirhanedeyim. Burası bana ışık oldu. Manevi değerler eğitimi programı da yıllarca içimde olan Allah aşkını fark etmemi sağladı. Namaza başladım. Şu an kendimi huzurlu hissediyorum” dedi.

YENİDEN ÖZGÜVENİNİ KAZANDI
Ali Edebalı (31) 6 yıl önce arkadaş ortamında uyuşturucuya başladı. İki yıl içinde madde, akli dengesini bozmaya başladı. O dönem kâbusa dönen hayatını şu sözlerle anlatıyor: “Hayatım uyuşturucu olmuştu. İki çocuk babasıyım ve evliyim. Uyuşturucudan dolayı çocuklarımla vakit geçiremez duruma gelmiştim, eşimle boşanma derecesine gelmiştik. Dernekte yeniden özgüvenimi kazandım. Eski yaşamıma döndüm.”

ÜÇ KOLDAN EĞİTİM
BAYDER’in psikoloğu Fatih Genç (22), şunları söyledi: “Danışanları önce ilaçsız bir şekilde detoks sürecinden geçiriyoruz. Sonra üç koldan eğitimler başlıyor. Samba adındaki eğitimde sigara, alkol, madde bağımlılığı tedavi programı adını verdiğimiz grup terapisi var. Madde bağımlılığını tanıyorlar. Önleme tekniklerini öğreniyorlar. Ayrıca ruhsal anlamda gelişim derslerimiz oluyor. Bağımlıya maneviyat, ruhsal yön ve madde bağımlılığı kapsamı yönünden yaklaşmaya çalışıyoruz.”

Kaynak : Sabah Gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir